Om

bryggeriet

Allt började med den perfekta svagdrickan. Redan år 1882 gick ett antal svagdricksbryggare samman och startade Kopparbergs Bryggeri. Ambitionen var att brygga Sveriges godaste svagdricka.

Det gjorde de fram till 1988 då bryggeriets friska och klara källvatten lockade ett schweiziskt bolag till Kopparberg. Efter en kort tid i utländskt ägo tog banken över lokalerna. Peter Bronsman såg tillsammans med sin bror Dan-Anders direkt potentialen i bryggeriet och fick den 18 mars 1994 nycklarna till det nedlagda bryggeriet. Det första de gjorde var att anställa en utomordentligt duktig bryggmästare vid namn Wolfgang Voigt.

kopparbergs-sign
Kopparbergs Bryggeri ligger mitt i Kopparberg.

 

Medgång och motgång

Med stor entusiasm, nya idéer och en mycket kompetent bryggmästare tog man sig an återuppbyggnaden av Kopparbergs Bryggeri. Efter mycket hårt arbete kunde det första starkölet tappas på fat, lagom till Stockholms Ölfestival i oktober 1994. Nu hade man kommit igång och order började strömma in. Trots motgångar som branden i februari 1995 har bröderna Bronsman alltid trott på bryggeriets framtid och aldrig gett upp hoppet.

 

Toppbild_press
1995 brann bryggeriet ner och de flesta trodde då att Kopparberg Bryggeri inte skulle leva vidare.

 

 

Kvalité

Redan under första året förstår man att kvalitativa produkter som faller svenskarna i smaken är vägen till framgång. Genom att satsa på produktutveckling och nytänk startades en resa som gjort Kopparbergs Bryggeri till ett av Sveriges mest framgångsrika bryggerier.

 

Starkcider

År 95/96 föds idén till Kopparberg starkcider. Vid denna tidpunkt är cidern som konsumeras i Sverige av den engelska typen. Kopparbergs utvecklar istället en helt ny och lite sötare smak som snabbt blir svenskarnas nya favorit. Kopparberg Cider är idag Sveriges mest sålda och exporterade cider.

Kopparbergs Bryggeri ett av Sveriges mest nytänkande bryggerier och ligger bakom bland annat varumärken som Kopparberg Cider, Sofiero och Zeunerts.

Kopparberg-Pear_Production

 

EY Entrepreneur of the year

2012 nominerades Peter Bronsman, VD för Kopparbergs Bryggeri, till EY Entrepreneur of the year. Efter seger både lokalt och nationellt representerade han Sverige i världsfinalen.

Världens första frysta cider

Kopparbergs Bryggeri leder innovationen inom ciderkategorin i världen. 2015 lanserade man därför världens första Frozen Fruit Cider Sorbet. Smakerna först ut var Strawberry & Lime och Elderflower & Lime. Senare under 2015 lanserades även Mixed Fruit. Lanseringen startade som ett aprilskämt som gjorde konsumenterna galna.

ENERGICENTRAL SKA MINSKA UTSLÄPP

2015 satsar bryggeriet stort och investerade i en helt ny energicentral. Målet med energicentralen är att minska både energiförbrukning och utsläpp av växthusgaser.

Kopparberg Fruit Lager

2016 kom nästa innovation från bryggeriet, denna gång en öl. Kopparberg Fruit Lager är en produkt som kombinerar ciderns sötma med ölets beska. Helt enkelt en riktig törstsläckare.

kopparberg-fangadagen-9622

Kopparkeg

Samma år som Fruit Lager lanserades även vår omtyckta cider på en mini keg, alltså ett 5 liters fat som du kan ha som din egen lilla fatanläggning hemma. Om den blev omtyckt av konsumenten? Den sålde slut på en vecka och fick sedan flera smakuppföljare kommande år.

2017 fick Kopparberg Sparkling Rosé en plats i sortimentet med smakerna Strawberry och Raspberry. Ett perfekt alternativ till Cava och Prosecco.

Kopparberg Gin

2019 är året då vi står bakom den mest lyckosamma dryckeslanseringen under hela året i UK; Kopparberg Gin Strawberry&Lime. Succén har följts upp med Mixed Fruit och Passionfruit&Orange.

Kopparberg Rom

Som uppföljare till vår succélansering för Kopparberg Gin kom våren 2020 Kopparberg Rum Cherry och under hösten även Kopparberg Rum Dark Fruit. Dessa två produkter lanserades i UK.