Den nya energianläggningen

En ny energianläggning byggs just nu på bryggeriet i Kopparberg. Investeringen på 50 miljoner kronor ska minska både energiförbrukning och utsläpp av växthusgaser. Byggnaden blir 500 kvadratmeter stor och kommer bestå av en ny fastbränslepanna för pelletsledning, en ny kylanläggning och en ny tryckluftscentral.

I april beräknas den nya energicentralen sättas i drift och då ska energieffektiviseringen minska företagets energibehov med 20 %. Investeringen gör att Kopparbergs Bryggeri kommer att minska sitt beräknade utsläpp av växthusgaser från fossila bränslen med 97 procent eller 3000 ton per år. Cirka 2000 ton pellets beräknas gå åt per år i den nya anläggningen. För att få så låg miljöpåverkan som möjligt är bolagets ambition att köpa pellets från aktörer som finns i närområdet.

– Vi gör ett helhetsgrepp i den här satsningen. Vi har sett över alla våra produktionslokaler och tittat hur vi bättre kan ta tillvara spillenergi som vi producerar, vi energieffektiviserar hela produktionsanläggningen och vi gör en nyinvestering med vår mediacentral

Rickhard Voigt, platschef på Kopparbergs Bryggeri.

2015_11_energianlaggning_ror