Bryggeriet ligger ute till salu

Jag har fått mycket förfrågningar om vad som händer med Banco Bryggeri och så här är läget: Det är fortfarande i vår ägo, men till salu.

När vi i början på 2000-talet köpte Banco Bryggeri var bakgrunden den att vi behövde öka vår produktionskapacitet. Då jag haft bra koll på Banco sedan mitten av 90-talet visste jag att både bryggeriet och dess personal höll en hög klass. Därmed visste vi vilka vi hade med att göra och att vi skulle kunna växa med ett riktigt bra bryggeri.

Tyvärr har alla epoker ett slut. I och med att vi fortsatte att investera i vårt bryggeri i Kopparberg kom vi i ett läge då vi byggt upp kapaciteten där till en nivå då vi inte längre behövde Banco. Självklart tycker jag det är synd, då jag vet i vilket gott skick bryggeriet är och vilken fantastisk personal som fanns där.

Det vi idag har kvar på Banco Bryggeri i Skruv är försäljning och distribution. Det som erbjuds är ett fungerande bryggeri som kan tillverka och tappa öl och läsk både på burk och flaska i olika storlekar. Bryggeri/tappkapaciteten ligger på ca 25 miljoner liter. Vi på Kopparberg vill att Banco skall fortsätta som ett fungerande bryggeri. Därför hoppas vi att bryggeriet skall hitta en ägare som kan utveckla och driva det vidare. Jag vet att med rätt ägare på Banco kommer vi och övriga bryggerier få en stark konkurrent. Vilket jag bara skulle tycka var trevligt, då jag tänker på de som jobbade där och att de då skulle ha en möjlighet att få tillbaka jobbet.

Prislappen har vi satt till 45 miljoner kronor och då kan jag lova är rena reapriset, då det skulle kosta uppemot 500 miljoner kronor att bygga upp detta från grunden.

Lite kuriosa i sammanhanget är att om Kopparbergs Bryggeri, då vi köpte det 1994, hade varit i det skick Banco är idag hade vi vunnit minst tio år i tid och utveckling, så för rätt person är detta rena klippet.

Vi får se vad som händer i framtiden med Banco Bryggeri. Många intressenter har hört av sig och vill köpa, men det finns bara ett krux. De flesta vill ha med oss som delägare och hittills har vi sagt nej, då jag tror att det är bäst för Banco att bara ha en fokuserad ägare som bara koncentrerar sig på sitt bryggeri. För det har varit ett av våra framgångsrecept, att vi kunnat fokusera hela tiden.

Några av Bancos varumärken.
Några av Bancos varumärken.

 

Trevlig helg till er alla!

Veckans dryckestips

Fagerhult Export är ett av de varumärken vi tog över genom Banco Bryggeri. Idag är det ett öl som säljer bra på både Systembolaget och restauranger, helt utan någon marknadsföring. Vi har även gjort en mindre testlansering av det i Storbritannien.

Peter Bronsman