Bryggeriköp

Bryggerikartan i världen har verkligen ritats om i och med alla uppköp och sammanslagningar som skett. Från att i stort sett alla länder haft sina egna bryggerier och varumärken finns det idag allt färre lokala dominanter. Här i Skandinavien märkte vi det framförallt i början av 2000-talet då Pripps slukades av Carlsberg. Jag kommer ihåg att min tanke då var att det nu var slut på uppköp, men det visade sig istället bara vara början.

Den senaste jätteaffären inom bryggerivärlden är att världens största bryggeri, AB InBev, köper världens näst största bryggeri, SABMiller, för den hiskeliga prislappen som det skrivits om i tidningarna på ca 970 miljarder. Det är en av de största företagsaffärerna i världen.

Ser man tillbaka de senaste 15-åren och de uppköp som varit då Carlsberg slukade Pripps, brittiska Scottish & Newcastle växte med uppköp av Kronenbourg, Mythos och Hartwall med flera, för att sedan bli uppköpta av Carlsberg och Heineken och då InBev tog över Budweiser är det många parametrar som kännetecknar dem. En av dem är att de flesta varit lyckade och bra för aktieägarna och att de fortsatt att utvecklas.

För vår egen del har vi ett avtal med SABMiller. Vad som kommer att hända och hur vårt avtal kommer att se ut om InBev tar över vet vi först när affären är klar, vilket enligt rykten blir i slutet av 2016 om allt går bra.

Så inför 2016 tror jag inte att det kommer bli så mycket uppköp och det beror på att det inte finns så mycket kvar att köpa för de stora. Men vem vet, nästa steg kanske blir att vin- och spritproducenter börjar köpa bryggerier, eller tvärtom?

Härmed vill jag önska er alla ett riktigt Gott Nytt År!

 

Veckans dryckestips

Till nyår vill jag passa på att tipsa om våra goda alkoholfria cideralternativ, har du tur hittar du även vår nyårsflaska i just din butik.

Antingen dricker du den precis som den är, serverad med några isbitar. Eller så provar du några av våra omtyckta alkoholfria ciderdrinkar, som även passar som välkomstbål.

 

Peter Bronsman