Jag var den första svenska presidenten

I Sverige har vi en bryggeriförening för alla aktörer inom bryggeribranschen och den går under namnet Sveriges Bryggerier. Föreningen arbetar med frågor som påverkar branschen som till exempel skattefrågor. Medlemmarna är producenter av öl, cider, läsk och vatten. Självfallet är även vi medlemmar där. Sveriges Bryggerier är i sin tur medlemsorganisation i The Brewers of Europe, vilket är en ideell europeisk organisation för bryggeribranschen.

Vad det gäller cider är vi däremot direktmedlemmar i den europeiska ciderföreningen AICV. Föreningen har sitt säte i Bryssel och tjänstgör mitt i EU:s huvudkvarter, där allt händer. Här har vi varit medlemmar sedan 2006. AICV har ansvaret för att se till att vi har en gemensam definition och regelverk för cider i Europa, men även länder utanför EU är välkomna att vara medlemmar. AICV är en stark förening som tagit sitt ansvar. Bara under tiden som vi varit med har den utvecklats och fått fram en standard som alla medlemmar är nöjda med. Chefen för kontoret i Bryssel är en belgare med namnet Jan Hermans och han har skött uppgiften utmärkt under de 20 år han haft ansvaret. Ordförandeskapet, eller titeln som President som det fint kallas, har man under två år. När jag själv hade rollen 2011-2013 var jag den första svenska Presidenten. Det var oerhört lärorikt och intressant. Jag lärde mig mycket om hur det fungerade på det politiska planet och då inte bara vad det gäller ciderfrågor. Det är alltid intressant att möta politiker och bara man får en bra dialog med dem så förstår de flesta. Jag fick många nya kontakter och trots att politiker kommer och går, då de byts ut, kan jag än idag vända mig till många av dem om jag behöver specifika råd.

Gå gärna in på AICV:s hemsida: http://www.aicv.org/

Veckans dryckestips

Denna vecka vill jag bjuda in er läsare att testa denna alkoholfria ciderdrink. Den görs med vår Fläder & Lime som bas och kompletteras med lavender och lime.

TILLVERKNINGSSÄTT
Skakas – häll alla ingredienser utom cidern i en shaker. Skaka och häll upp i glas och toppa med cidern. Garnera med en tunn gurkskiva i mitten av glaset.

RECEPT
3 cl limejuice (1/2 limefrukt)
1 cl lavendelsocker
5 cl Kopparberg Alkoholfri Fläder & Lime
Kross-is

Skål!

Peter Bronsman