Levande pubar.

Självfallet ligger det mycket historik och förbud bakom detta och enligt mitt tycke en snedvriden syn på alkohol. Något som bottnar i att det inte var ok att visa att man drack en öl eller ett glas vin.

Min förhoppning är att vi kommer att kunna ändra dessa siffror genom att bredda utbudet på pubar och restauranger. Vi skall komma ihåg att det inte var så många år sedan man fick ställa sig bakom en disk på Systembolaget för att beställa.

Om man ville ha tio öl och tre flaskor vin, så kunde man inte med att be kassörskan att hämta tio olika sorters öl och tre olika viner. När man sedan gick över till självplock gynnades mångfallden. Folk kunde nu istället gå runt och botanisera bland alla drycker. Man kunde välja ut och bry sig om vad man ville ha.

Idag dricks 75 % av den alkohol vi dricker off-trade, det vill säga hemma, kontra 25 % på pub- och restaurang.  Jämför man med många andra länder utanför Skandinavien är siffrorna de omvända.

Folk har ändrat sitt köpmönster. De har inte börjat dricka mer, utan annorlunda. Istället för att köpa hem massa öl som man bara häller i sig, bryr man sig numera om vad man dricker.

För att inte bara ta ett exempel på öl och cider, vilket jag brinner för, så finns det bra exempel även vad det gäller vin. Idag köper man hem väldigt många lite vin på Bag in box.  Väl där hemma bryr man sig inte utan fyller glas efter glas med samma vin.

Om man drack samma volym ute på puben eller restaurangerna, då tror jag att man istället hade prova flera olika sorter. Då krävs det givetvis att de har ett brett och intressant utbud.

Jag vill och tror att även vi i allt större utsträckning kommer att kunna flytta drickandet från våra lägenheter ut till pubar och restauranger, vilket är mycket bra för framtiden.

Trevlig helg!
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB

Peter Bronsman