Bryggeriet

VD-ord

 • 2015-12-03
 • VD-ord

Kvalitet framför kvantitet

För några år sedan tog vi ett beslut om att sluta vara en mängdproducent av julmust och bara koncentrera oss på kvalitetsmust. Självfallet var det vår Zeunerts Julmust som vi la all vår kraft på. Faktum är att år efter år ökar dess försäljning och det beror helt enkelt på att den är riktigt, riktigt god. Nu när vi dessutom levererar den i en specialdesignad flaska så höjs premiumkänslan ytterligare.

Jag är glad att ledningsgruppen en gång tog beslutet att satsa på kvalitet istället för kvantitet.

Hoppas ni alla får en riktigt trevlig helg!

VECKANS DRYCKESTIPS

Den här veckan kan jag helt enkelt tipsa er om att köpa hem några Zeunerts Julmust. Smakar lika gott till adventsfika som till glöggmingel.

I år tappas den alltså på den här specialdesignade flaskan men går fortfarande att köpas i 6-pack.

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2015-11-26
 • VD-ord

En nystart av "bloggen"

Nu var det dags att ta nya tag med VD-ordet som tyvärr haft ett uppehåll på några månader. Det är faktiskt första gången det haft ett längre uppehåll sedan jag började med det 1997. Det beror inte på att jag inte haft något att skriva om, utan att vi helt enkelt gjort om vår hemsida och valt att vänta tills vi kunde köra på för fullt igen.

Att jag redan 1997 startade med att ge ut ett VD-ord varje vecka innebär faktiskt att jag var en av de första ”bloggarna” på den här sidan jordklotet. Men nu har jag fått konkurrens då folk idag konstant delar allt med alla.

Självfallet omsätter vi idag mycket mer än då jag började men jag tror och hoppas att vi trots det fortfarande har kvar samma tänk. Så här kommer jag att beröra dels vad som händer hos oss men även övrigt i branschen, från alkoholskatter till utveckling av nya produkter. Just det senare, alltså utveckling av produkter, har vi varit oerhört bra på sedan vi köpte bryggeriet 1994.

Det är inte många som skapat så mycket inom dryckesbranschen och då framförallt inom produktsegmentet cider. Här har vi skapat mycket och då även hjälpt andra i Sverige och runtom i världen. Vi skapade ett helt nytt segment. Från början pratade man om öl och vin, numera pratar man om öl, vin och cider.

Jag kommer även ta upp lite anekdoter från förr, men inte stanna kvar i det som hänt för länge utan alltid se framåt. Just idag passar det bra att ta upp en liten rolig grej då jag precis nämnt hur vi skapade ett helt nytt segment med vår cider och jag samtidigt sitter med ett gammalt pressmeddelande i handen. Det är inget som vi själva skickat ut utan det är faktiskt ett från dåvarande Pripps, från tiden innan de var ägda av Carlsberg. Ibland blir man oerhört stolt när någon försöker härma våra idéer och det här är ett sådant exempel.

19 mars 1999 skriver Pripps att de ska lansera en starkcider och nämner i sitt utskick att det ska bli en stark utmanare till Kopparberg Cider som har dominerat marknaden och har en marknadsandel på 60%. Jag minns hur stolt jag var när jag läste detta, då det marknadsledande bryggeriet tar upp lilla Kopparberg i sitt pressmeddelande.

Slutsatsen är helt klar. Hade det inte varit för oss så hade inte Pripps och sedermera Carlsberg haft någon cider.

Nu vill jag önska er alla en riktigt trevlig helg!


Veckans dryckestips

Ta sommaren till vintern! På Systembolaget finns Kopparberg Frozen Fruit Cider. Den finns i tre smaker: Jordgubb & Lime, Fläder & Lime och nu även Mixed Fruit. Lägg den i frysen ett par timmar. Häll upp i ett glas och avnjut med sked eller sugrör. Det går givetvis även bra att bara klippa upp toppen och stoppa i ett sugrör om du vill undvika disk.

Frozen-Fruit-Cider-Sorbet

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2015-07-06
 • VD-ord

Världens första frysta cider

På grund av webbyte så har vi inte VD-ordet kommit ut sedan vecka 3 men i slutet av året ska det vara tillbaka som vanligt. Till dess vill jag önska alla en riktigt trevlig sommar.

För er som vill prova något nytt i sommar så finns nu världens första frysta cider, Kopparberg Frozen Fruit Cider, i Sverige, Finland, Storbritannien, Spanien och Irland.

Trevlig sommar!

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2015-01-15
 • VD-ord

En resa till Sverige

Om vi ska kunna fortsätta utvecklas i samma takt och fokusera rätt är det viktigt att våra internationella samarbetspartners har förståelse för oss och vårt tänk. För att på bästa sätt få fram hur våra produkter är gjorda och för att lära sig magin bakom vår cider har vi börjat ha utbildning för dem i Sverige.

Att Sverige är ett populärt land att åka till har vi snabbt märkt.

Första gänget som kom hit var vår personal från England. De var 35 stycken som fick besöka bryggeriet, uppleva de svenska fjällen på ett av våra egna ställen och framförallt lära sig mer om produkterna.

Något som de som inte varit här tidigare sa var att de blev överraskade av hur trevliga svenskarna var och vilket fint land Sverige är.  Så året har verkligen börjat bra!

En trevlig helg till er alla!

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2014-12-18
 • VD-ord

God Jul och Gott Nytt År

Jag vill även tacka er alla för 2014 som har varit ett mycket bra år.

Nu ser fram emot ett fantastiskt 2015.

Trevlig helg!

/Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2014-12-04
 • VD-ord

Årets klockutdelning

Vi har alltid en första klockutdelning när man jobbat tio år och därefter vart femte år.

I år var det första gången som vi skulle dela ut 20-års klockor. Självfallet hölls denna högtidsstund på Bångbro Herrgård i Kopparberg.

Jag känner mig oerhört stolt och glad då i stort sett samtliga som vi anställde för 20 år sedan är kvar än idag.

Som det känns tror jag inte det finns någon bättre personal än den vi själva har och jag kan lova att den glädje jag kände då jag delade ut klockorna gjorde att det kändes som om jag redan fått årets julklapp.

 

Trevlig helg!

Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2014-11-13
 • VD-ord

Zeunerts Julmust

När vi köpte Zeunerts Bryggeri i början av 2000-talet hade de redan då en väldigt bra julmust som skilde sig från de andra. Den lagrades och hade därför en mustigare smak, en något ”vuxnare.

Vi sålde själva vid den här tidpunkten stora volymer av vår ”läskmust”. Den hade en helt annan smak än Zeunerts Must, som var den enda på marknaden av sin typ. Därför valde vi att ta bort vår klassiska must och satsade enbart på Zeunerts, då den tillför marknaden mycket mer. Från början såldes den mest uppe i Norrland, men snabbt spridit sig längre söderut. Genom sin unika smak har den blivit väldigt populär och en testvinnare i flertal smaktester. Folk har till och med startat en Facebooksida där de tipsar varandra om var den finns att få tag på.

Så sent som i förra veckan var jag i en ICA-butik där föreståndaren dök på mig och talade om att musten var lika bra som vanligt och hur efterlängtad den var, för som han sa: ”Det är den enda riktiga musten.”

Så jag kan varmt rekommendera er alla att prova den!

Trevlig helg!

/Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2014-11-07
 • VD-ord

Kopparbergs Svagdricka

Jag har förstått att många är intresserade av att läsa det, för då jag inte skriver något är det många som hör av sig och frågar efter det. Jag lovar att försöka bättra mig!

Att vi fokuserar på cider över hela världen är väl ingen nyhet och inte heller att vi även kommer att fortsätta göra så. Sedan vet säkert även de flesta att andra produkter med stor fokusering är våra öl med Sofiero, Zeunerts, Höga Kusten och Fagerhult i spetsen.

En produkt som däremot är lite bortglömd är vår Svagdricka som vi säljer en stor volym av. Svagdrickan har vi haft på den svenska marknaden sedan 1994 och den har alltid tillverkats enligt samma recept.

Många har kanske gått i tron att det bara är den äldre generationen som dricker den, men den volym som vi säljer visar att det är fel. Många köper den för att blanda sin egen favoritglögg, medan andra dricker den som den är.

Om ni inte har testat den innan så passa på att smaka den som den är för dess fräscha smak eller köp hem och sätt er egen glögg.

Trevlig helg!

Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2014-10-24
 • VD-ord

SIAL-mässan

Ändamålet med resan var självklart inte bara själva mässan, utan jag passade även på att ha en hel del internationella möten. Dels för att de var på plats, men även för att det är en mycket bra plats för möten.

SIAL är en av de största mat- och dryckesmässorna i Europa. Den turas om att arrangeras vartannat år med ANUGA i Köln.

Det som slog mig när jag kom dit var hur mycket försämrat det blivit allmänt på dryck kontra mat. Senast jag var där var väl ett tiotal år sedan och då var de riktigt bra på dryck, nu var det långt ifrån vad jag förväntade mig. Det kan bero på att för 10-15 år sedan fanns det fler bryggerier och ciderier, dessa har numera blivit uppköpta av större aktörer. Tyvärr får man nog vänja sig vid att det kommer att vara på denna nivå.

De som besökte mässan för matdelen däremot måste ha jublat, för där fanns det hur många utställare som helst och när jag pratade med dem så var de jättenöjda med mässan.

Trevlig helg!

Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2014-10-16
 • VD-ord

Kopparberg i Spanien

Vi har sammanfattat och året och dess utfall hittills, men framför allt har vi diskuterat framtiden. Vår försäljning är uppdelad i olika områden så som Barcelona, Alicante, Mallorca och Malaga, men även Andorra, Gibraltar och Portugal styrs från vårt spanska bolag.

Då vi varit med här länge så är det självfallet oerhört inspirerande att se hur vårt varumärke blivit allt starkare.

Framförallt de kunder som vi haft över tio år ser att de får allt fler kunder i takt med att varumärket stärks och därmed även försäljningen.

När man kommer till något av dessa områden som turist från Sverige, Finland, England (eller var det än må vara) så pratas det väldigt mycket om Kopparberg från Sverige och det görs det framförallt för att vår cider finns i stort sett på alla populära platser. Den finns på fat, flaska eller burk. Detta hade självklart inte gått utan en fantastisk och hängiven personal, som alla brinner för sin uppgift.

Trevlig helg!

Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
Föregående Nästa