Bryggeriet

Nyheter

De senaste nyheterna direkt från Kopparberg.

 • 2016-03-31
 • VD-ord

Sorgens dag

Kopparbergs bryggeris ordförande Jan Lindström har hastigt avlidit. Jan avled i sitt hem under onsdagsmorgonen. Det är med stor sorg och bestörthet som vi mottagit beskedet om att vår ordförande sedan 20 år tillbaka har gått bort.

Jan har betytt mycket för Kopparbergs utveckling och har varit en stor bidragande orsak till att Kopparbergs vuxit från ett litet bryggeri till ett av de största i Sverige, samt till en av de största ciderproducenterna i världen.

Jan lämnar ett stort tomrum efter sig. Idag går våra tankar till hans familj.

 

 

Peter Bronsman

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2016-03-30
 • Nyheter

Vårens mässor

Under april så kommer vi besöka Öl- & Whiskymässan i Göteborg (22-23 april), Chateau Grand Cru i Örebro (22-23 april) och slutligen Vinordic i Stockholm (26-29 april). Välkommen att besöka oss!

I montern kommer vi ha Kopparberg Strawberry & Lime, Kopparberg Raspberry Smooth och Kopparberg Fruit Lager.

Påsken är här
 • 2016-03-22
 • Nyheter

Påsken är här

Nu är påsken här igen och vi är glada att se vår Zeunerts Påskmust ute i butikerna. Vi önskar er alla en fin påsk!

/ personalen på Kopparbergs Bryggeri

Sofiero blir grön
 • 2016-03-11
 • Nyheter

Sofiero blir grön

För att fira St. Patrick’s Day med våra kunder torsdagen den 17 mars kommer Sofiero bli grön på fat. Helt naturligt såklart. Det är ett antal kunder som hoppat på idén och vilka dem är hittar du på sofierobeer.com.

 • 2016-02-25
 • Pressreleaser

Bokslutskommuniké 2015

Vi har nu släppt vår bokslutskommuniké 2015.

Ett urdrag:

 • Resultatet efter finansiella poster ökade och uppgick till 299,9Mkr (194,8Mkr)
 • Nettoomsättningen exklusive dryckesskatt ökade till 1979,2Mkr (1797,2Mkr)
 • Styrelsen föreslår en utdelning på 4,40 kr per aktie (2,40 Kr)
 • Fortsatta framgångar på exportmarknadern

Till rapporter

Världens största badtunna
 • 2016-02-17
 • Nyheter

Världens största badtunna

Helgen den 12-14 februari tog vi över Röda Sten i Göteborg och byggde världens största badtunna. Här fick våra hjältar chansen att utmana vintern och ta tillbaka sommarkänslan genom ett dopp i den varma badtunnan. Givetvis kunde de även maximera sommarkänslan med en Kopparberg Jordgubb&Lime Alkoholfri.

Över 700 personer badade och flera tusen passerade och tog bilder. Tack till er alla för att ni är med och utmanar vintern med Kopparberg Cider.

 

 • 2016-02-10
 • VD-ord

Vi klättrar uppåt

Det gläder mig mycket när jag är ute och reser och jag på plats kan se vilken fantastisk spridning vår cider har runtom i världen. Jag vet att det ligger ett oräkneligt antal timmar av slit och jobb bakom detta. Att våra produkter går att hitta på de mest oväntade ställen har vi dels våra duktiga distributörer att tacka för, men även alla de andra människor som brinner för våra varumärken och jobbar hårt för dem. Både i form av anställda som ser till att vi har en bra produkt att leverera, likväl som konsumenter som gillar oss och våra produkter och skapar en efterfrågan.

Därför blir jag extra stolt när jag tittar på årsstatistiken från Nielsen, där vi åter har flyttat fram våra positioner. Statistiken är för hela 2015 och avser det brittiska off-trade segmentet. Vi talar alltså om en av de tuffaste dryckesmarknaderna i världen och här ser man att ett hårt arbete lönar sig.

Statistiken, som ni hittar längre ner, visar att Kopparberg Cider är det sjunde mest sålda varumärket inom kategorin öl och cider och att den dessutom ökat med 13,8%. Att vi ligger före kända och fina varumärken så som Peroni, Corona, Guinness, och Heineken gör mig mäkta stolt och att konsumenterna dessutom är villiga att betala mer för våra produkter det gör mig superstolt.

Men som vanligt ska vi inte stanna upp för länge vid det som varit utan utveckla oss och se framåt. Nu har vi enorma utmaningar inför 2016 med att försvara vår goda varumärkesuppbyggnad. Som ett led i detta har vi på den brittiska marknaden lanserat Kopparberg Fruit Lager, ett uppfriskande lageröl med smak av citron och lime. Smaken kan beskrivas som en kombination av Kopparberg Ciders fruktiga och uppfriskande smak balanserad med lagerölets beska och den tror kommer falla väldigt många i smaken.

Att vi valt att ha vårt starka varumärke Kopparberg på etiketten är ett bevis på att vi tror på den och är stolta över den.

Veckans dryckestips

En traditionellt bryggd lagerbas, men utan humle, där vi istället gett ölet en fruktighet av citron och lime. Smaken kan beskrivas som en kombination av Kopparberg Ciders fruktiga och uppfriskande smak balanserad med lagerölets beska.

Dricks kall direkt ur flaskan.

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
Nyhet! Kopparberg Fruit Lager
 • 2016-02-03
 • Nyheter

Nyhet! Kopparberg Fruit Lager

Nu tar den plats i vårt sortiment; Kopparberg Fruit Lager. Kopparberg Fruit Lager är ett uppfriskande lageröl smaksatt med citron och lime som tar Kopparberg in i en helt ny dryckeskatergori! Först ut att sälja den blir Storbritannien, Finland och Sverige.

Läs mer om produkten

 • 2016-01-29
 • VD-ord

Jag var den första svenska presidenten

I Sverige har vi en bryggeriförening för alla aktörer inom bryggeribranschen och den går under namnet Sveriges Bryggerier. Föreningen arbetar med frågor som påverkar branschen som till exempel skattefrågor. Medlemmarna är producenter av öl, cider, läsk och vatten. Självfallet är även vi medlemmar där. Sveriges Bryggerier är i sin tur medlemsorganisation i The Brewers of Europe, vilket är en ideell europeisk organisation för bryggeribranschen.

Vad det gäller cider är vi däremot direktmedlemmar i den europeiska ciderföreningen AICV. Föreningen har sitt säte i Bryssel och tjänstgör mitt i EU:s huvudkvarter, där allt händer. Här har vi varit medlemmar sedan 2006. AICV har ansvaret för att se till att vi har en gemensam definition och regelverk för cider i Europa, men även länder utanför EU är välkomna att vara medlemmar. AICV är en stark förening som tagit sitt ansvar. Bara under tiden som vi varit med har den utvecklats och fått fram en standard som alla medlemmar är nöjda med. Chefen för kontoret i Bryssel är en belgare med namnet Jan Hermans och han har skött uppgiften utmärkt under de 20 år han haft ansvaret. Ordförandeskapet, eller titeln som President som det fint kallas, har man under två år. När jag själv hade rollen 2011-2013 var jag den första svenska Presidenten. Det var oerhört lärorikt och intressant. Jag lärde mig mycket om hur det fungerade på det politiska planet och då inte bara vad det gäller ciderfrågor. Det är alltid intressant att möta politiker och bara man får en bra dialog med dem så förstår de flesta. Jag fick många nya kontakter och trots att politiker kommer och går, då de byts ut, kan jag än idag vända mig till många av dem om jag behöver specifika råd.

Gå gärna in på AICV:s hemsida: http://www.aicv.org/

Veckans dryckestips

Denna vecka vill jag bjuda in er läsare att testa denna alkoholfria ciderdrink. Den görs med vår Fläder & Lime som bas och kompletteras med lavender och lime.

TILLVERKNINGSSÄTT
Skakas – häll alla ingredienser utom cidern i en shaker. Skaka och häll upp i glas och toppa med cidern. Garnera med en tunn gurkskiva i mitten av glaset.

RECEPT
3 cl limejuice (1/2 limefrukt)
1 cl lavendelsocker
5 cl Kopparberg Alkoholfri Fläder & Lime
Kross-is

Skål!

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2016-01-14
 • VD-ord

Bryggeriet ligger ute till salu

Jag har fått mycket förfrågningar om vad som händer med Banco Bryggeri och så här är läget: Det är fortfarande i vår ägo, men till salu.

När vi i början på 2000-talet köpte Banco Bryggeri var bakgrunden den att vi behövde öka vår produktionskapacitet. Då jag haft bra koll på Banco sedan mitten av 90-talet visste jag att både bryggeriet och dess personal höll en hög klass. Därmed visste vi vilka vi hade med att göra och att vi skulle kunna växa med ett riktigt bra bryggeri.

Tyvärr har alla epoker ett slut. I och med att vi fortsatte att investera i vårt bryggeri i Kopparberg kom vi i ett läge då vi byggt upp kapaciteten där till en nivå då vi inte längre behövde Banco. Självklart tycker jag det är synd, då jag vet i vilket gott skick bryggeriet är och vilken fantastisk personal som fanns där.

Det vi idag har kvar på Banco Bryggeri i Skruv är försäljning och distribution. Det som erbjuds är ett fungerande bryggeri som kan tillverka och tappa öl och läsk både på burk och flaska i olika storlekar. Bryggeri/tappkapaciteten ligger på ca 25 miljoner liter. Vi på Kopparberg vill att Banco skall fortsätta som ett fungerande bryggeri. Därför hoppas vi att bryggeriet skall hitta en ägare som kan utveckla och driva det vidare. Jag vet att med rätt ägare på Banco kommer vi och övriga bryggerier få en stark konkurrent. Vilket jag bara skulle tycka var trevligt, då jag tänker på de som jobbade där och att de då skulle ha en möjlighet att få tillbaka jobbet.

Prislappen har vi satt till 45 miljoner kronor och då kan jag lova är rena reapriset, då det skulle kosta uppemot 500 miljoner kronor att bygga upp detta från grunden.

Lite kuriosa i sammanhanget är att om Kopparbergs Bryggeri, då vi köpte det 1994, hade varit i det skick Banco är idag hade vi vunnit minst tio år i tid och utveckling, så för rätt person är detta rena klippet.

Vi får se vad som händer i framtiden med Banco Bryggeri. Många intressenter har hört av sig och vill köpa, men det finns bara ett krux. De flesta vill ha med oss som delägare och hittills har vi sagt nej, då jag tror att det är bäst för Banco att bara ha en fokuserad ägare som bara koncentrerar sig på sitt bryggeri. För det har varit ett av våra framgångsrecept, att vi kunnat fokusera hela tiden.

Några av Bancos varumärken.
Några av Bancos varumärken.

 

Trevlig helg till er alla!

Veckans dryckestips

Fagerhult Export är ett av de varumärken vi tog över genom Banco Bryggeri. Idag är det ett öl som säljer bra på både Systembolaget och restauranger, helt utan någon marknadsföring. Vi har även gjort en mindre testlansering av det i Storbritannien.

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
Föregående Nästa