Bryggeriet

Nyheter

De senaste nyheterna direkt från Kopparberg.

 • 2012-11-08
 • VD-ord

Klockutdelningen i Kopparberg.

I början av veckan var jag på bryggeriet i Kopparberg, för att tillsammans med ledningsgruppen genomföra den årliga klockutdelningen. Denna gång var det delar av personalen som skulle äras för tio respektive femton år på bryggeriet. Ceremonin är alltid mycket uppskattad och en av årets höjdpunkter.

Den tillhörande lunchen avnjöts på Bångbro Herrgård.  Det var även där som nostalgin trädde in. Varje gång jag besöker herrgården, minns jag mitt första besök där. Det var nämligen där jag övernattade 1994 då vi köpte bryggeriet och har så gjort vid alla mina besök sedan dess.

Herrgården har haft samma ägare under alla år och att det betyder mycket för oss att ha ett så fint och välskött hotell i en så liten stad, som Kopparberg trots allt är.

Jag hoppas nu bara att även de andra uppskattade dagen lika mycket.

Trevlig helg!
/Peter Bronsman

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2012-11-01
 • VD-ord

Ibland är det de små sakerna som får en att glädjas och som har betydelse.

Det är en tavla gjord på ett foto som jag tog på personalen på Zeunerts Bryggeri, då de fick ta emot sina jubileumsklockor.

Precis som många andra så tar jag en väldig massa foton vid diverse tillfällen, men tyvärr tar tekniken över ibland. Det är väldigt lätt att ta foton med dagens teknik, men det är allt för sällan man sedan tar sig tid att framkalla dem. Den här gången gjorde jag det och resultatet, en tavla på 1×1,5 meter har precis kommit till depån i Göteborg, för vidare färd till Zeunerts.

För på något vis uppskattar man äktheten och det är roligare att ha något som betyder något för en på väggarna än att hänga upp något massproducerat alster.

Trevlig helg!
/Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2012-10-25
 • VD-ord

12 års stigande försäljning.

Precis som vanligt var det mycket roligare att åka runt och hälsa på våra kunder och se på vår försäljning än att ligga och sola.

De sista tolv åren har vi haft en konstant stigande försäljning här och det är självfallet mycket tack vare Mr. Gonzales och våra distributörer, vilka gör ett fantastiskt arbete.

Trevlig helg!
/Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2012-10-18
 • VD-ord

Årets Julöl.

Jag tror att intresset för julöl alltjämt kommer att fortsätta växa. Framförallt är det roligt att alla bryggerier, stora som små, får sin egen touch på sitt öl.

Det är väldigt uppskattat bland konsumenter att kunna gå in på Systembolaget och krogen för att prova sig fram och botanisera bland sorterna.

För vår del har vi lyckats i vårt tänk, då vi valt att ta fram två olika julöl. Sofiero Julöl står för volymen och har den ledande positionen i segmentet. Därtill har vi även ett julöl från Zeunerts, som representerar specialjulöl. Då jag skriver special syftar jag på att smaken sticker ut något om man till exempel jämför med Sofiero, som är bryggt att passa alla.  Zeunerts Julöl i sin tur är en specialbryggd som uppskattas otroligt mycket av vissa, medan andra i sin tur föredrar något mer lättdrucket.

Jag hoppas att ni alla kommer att finna er egen favorit bland alla julöl.

Trevlig helg!
/Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2012-10-11
 • VD-ord

Ge aldrig upp dina idéer.

I och med att jag sitter som ordförande i föreningen, så har jag under de senaste åren märkt ett starkt växande intresse för cider. Vilket inte är konstigt med den oerhörda volymökning som det är på cider världen över.

Morgonen efter mötet trotsade jag årstiden och åt en lätt frukost ute i en stilla park i centrala London och det som då slog mig var att för tolv år sedan satt jag på exakt samma ställe. Då kliade jag mig i håret och funderade på hur vi skulle få engelsmännen att dricka vår typ av cider.

Så det gamla hederliga uttrycket om att man aldrig skall ge upp sina idéer, det stämmer verkligen!

Trevlig helg!
/Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2012-09-27
 • VD-ord

10 år med Zeunerts.

Som jag tidigare nämnt så får alla anställda en liten gåva, i form av en specialdesignad klocka, då de arbetat hos oss i tio år. Nu hade turen kommit till våra anställda på Zeunerts.

Jag åkte upp till bryggeriet där vi hade en trevlig tillställning, med positiv personal och klockutdelning. Det är alltid lika roligt att besöka Zeunerts, för man kan inte låta bli att smittas av den drivkraft och motivation som personalen här har. De brinner verkligen för sina arbetsuppgifter. Att de dessutom gör ett gott och högkvalitativt öl märks på all den positiva respons som vi får.

Zeunerts som ölbryggeri, med sitt läge i en sådan vacker stad som Sollefteå, hade passat ypperligt för gårdsförsäljning. Givetvis för dem som älskar öl, men man får inte heller glömma alla de turister som besöker staden. Detta hade vi förberett väl och även sett fram emot, så självfallet blev det lite smolk i glädjebägaren när regeringen satte stopp för detta förslag och det trots tidigare löften.

Så för tillfället kan vi inte ha någon gårdsförsäljning, men i denna fråga ger vi oss inte…
… för det här är för bra för att inte genomföras.

Trevlig helg!
/Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2012-09-20
 • VD-ord

Utländskt besök.

Jag visade dem bland annat några större Systembolag i Stockholmstrakten.

Det intressanta var att då vi gick in på Systembolaget, så trodde de att det var en vinbutik vi skulle besöka. Det är faktiskt något som jag själv inte tänkt på tidigare, men man blir väl lätt hemma blind, för när man går in på Systembolagen så är det första man möts av väldigt vin influerat.

Ölet står längst in i butiken. Desto roligare var det dock då vi kom fram till öl- och cideravdelningen och jag hade med mig lite försäljningsstatistik. Stolt kunde jag presentera hur bra våra produkter säljer.

Om man tittar på den senaste statistiken så har vi ökat mot föregående år på både öl och cider.

På öl sidan är Sofiero Original ohotad etta och Sofiero Guld det 9:e bäst sålda ölet. Det som är extra intressant är vår Fagerhult, som ligger på en snygg 33 cl guldburk. Den har lagt sig på en 14:e plats bland de mest sålda ölen och har därmed passerat många av de mer kända ölen.

Våra varumärken säljer väldigt bra, trots att de är få medan våra konkurrenter har betydligt fler sorter som skall skrapa ihop litrarna.

Det är först när man står där på ölavdelningen som man förstår hur stort det är att sälja sådana volymer som ”lilla” Kopparbergs.

När man kommer till cideravdelningen är läget det samma. Även här har vi få varumärken, men de säljer mycket bra. Så man kan inte vara annat än stolt, då folk väljer våra varumärken. Så att vår personal gör ett väldigt bra jobb råder det inget tvivel om.

Trevlig helg!
/Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2012-09-13
 • VD-ord

Konferens i Göteborg.

Vi vill få våra anställda att förstå hur det fungerar på andra enheter än deras egna. Ett första steg till detta är att ta ner alla våra anställda på bryggeriet i Kopparberg till Göteborg. Där skall de dels få se depån, dels vårt nya pubprojekt. Då vi numera är så många anställda och för att inte störa produktionen har vi fått dela upp det på tre omgångar. Just nu sitter jag och väntar på att den första bussen från bryggeriet.

Mina förhoppningar är att få lära ut något som inte har med de dagliga rutinerna att göra och att få ut de visioner vi har.

De som kommer hit är ju faktiskt de som tillverkar produkterna som säljs med stor framgång på de mest intressanta och populära pubarna runtom i världen. Så att de är delaktiga i våra exportframgångar råder det inget tvivel om.

Jag vet att denna tvådagars konferens kommer att bli väldigt intensiv, men trots det har jag även lagt in i agendan en visning av Göteborg, både ur historiskt och nutida perspektiv.

Så skulle göteborgarna mot förmodan se några bryggeriarbetare ute på stan, så kan ni vara lugna. De hittar fram!

Trevlig helg!
/Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2012-08-30
 • VD-ord

Kopparbergs Cider.

Några av våra utländska marknader har valt att sälja både vår alkoholfria och alkoholhaltiga cider. Går man på en pub eller en supermarket i England, så hittar man garanterat båda varianterna och sedan är det upp till kunden att välja.

Vi ser på pubarna att de säljer allt mer alkoholfri cider. Vår alkoholfria flaska är väldigt lik den alkoholstarka, men givetvis med en viss designskillnad på etiketten för att undvika förväxling. Men förpackningen och imagen är den samma. De serveras i likadana glas och väl kylda med mycket is. För det är ju varumärket vi vill sälja.

Det som hänt på den svenska marknaden är att vi säljer alkoholfri och låg alkoholhaltig cider i matvarubutikerna medan folk gör sina inköp på Systembolaget . Här har det bara funnits den alkoholstarka varianten varför folk då inte förväntat sig något annat.

Nu växer de alkoholfria produkterna på Systembolaget och de har börjat att ta in ett allt större sortiment. Vårt mål är att ha ett lika bra sortiment av den alkoholfria som det alkoholhaltiga cidern på alla försäljningsställen där det går.

En kall alkoholfri päroncider med mycket is är väldigt gott, prova själv!

Trevlig helg!
/Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
 • 2012-08-23
 • VD-ord

Välkommen tillbaka.

Det har i stort sett kommit ut varje vecka sedan 1997 och tanken var att beröra det som hände inom bryggerierna. Ibland små och ibland lite större händelser. Det här har vi hållit fast vid sedan dess och anledningen till att jag ibland inte skriver så mycket är helt enkelt den att det inte har hänt så mycket.

En sak som de flesta är intresserade av är dryckestrender. Cider är en dryck som utvecklats mycket under åren och vi vill vara bäst på cider. Det var därför vi för femton år sedan skapade vår cider, och med det startskottet för vår tids ciderhistoria.  I alla år har vi haft en svart etikett och en lite sötare cider. Trenden med söt cider kommer nog att hålla i sig, men för att volymen i framförallt de skandinaviska länderna ska bestå, behövs det även komma in lite torrare varianter såsom vår Naked Apple. Så ökningen inom cider kommer att komma, men det på medium-dry segmentet.

Vad det gäller öl så är trenden glasklar för tillfället. Det skall vara special brygder och special smaker. Det är den trend som vi sett mycket tydligt i USA under de senast åren. Handcraft bryggerierna växer så det knakar och alla har en egen touch på ölen.

Populärt på krogarna i Sverige just nu är IPA (India Pale Ale). Det är faktiskt ganska intressant att IPA kan bli ett trend öl i Sverige, när det skapades för hundra år sedan i England. IPA: n skapades helt enkelt för att engelsmännen ville exportera sin ale till Indien. På den tiden var en ale lättdrucken och med en alkoholhalt runt 4 %. Det tog givetvis en väldigt lång tid innan ölet nådde Indien och det skulle hinna bli förstört på båten. Därför bestämde man sig för att höja alkoholhalten och att ha i mer humle, så att smaken bevarades och hållbarheten förlängdes. Nu har det alltså blivit ett trend öl och det är just det som är tjusningen med den här branschen, man vet aldrig vad som kommer härnäst…

Det räcker att man går ut på krogen och Systembolagen, där har det skett en stor förändring vad det gäller ölsmaker, sett till för några år sedan.

Trevlig helg!
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB

Peter Bronsman
Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB
Föregående Nästa